Vetten zijn (on)gezond?
De waarheid over vetten
“Vet is slecht voor je:. Dat is wat veel mensen een lange tijd hebben gedacht. Het zou zorgen voor een meer lichaamsvet en verzadigde vetten zouden het risico op hart- en vaatziekten verhogen.
Vetten zijn minder slecht dan we denken. Uit onderzoek is gebleken dat vetten veel gezondheidseffecten met zich mee brengen en het zelfs zou kunnen helpen bij de vetverbranding. We hoeven niet bang te zijn voor vetten, ze zijn namelijk van groot belang voor ons lichaam.
De functie van vetten
Vetten hebben een belangrijke functie voor je lichaam:
- Vetten zijn een belangrijke bron van energie voor je lichaam.
- Vetten zijn een bron van energie tijdens langdurige activiteiten
- Vetten beschermen je tegen kou en beschermen je organen
- Vetten zijn nodig voor een goede hormoonbalans
- Vetten zijn nodig voor gezonde bloedvaten en een gezond zenuwstelsel
- Opslaan van vitamine K, A, D en E.
Waarom je snel aankomt van vetten
Vetten leveren 9 kilocalorieën per gram. ‘Vette producten’ leveren daardoor in verhouding veel calorieën. Daardoor is de kans groter dat het eten van veel vetrijke producten leidt tot een hoge totale inname van calorieën, wat vervolgens weer kan leiden tot een calorieoverschot.
Als je te vaak in een calorieoverschot komt kun je aankomen. Zo lang je portiecontrole toepast bij vetrijke producten is er echter niets aan de hand!
Verschillende soorten vet
Vetrijke voeding bestaat vaak uit een combinatie van verschillende vetzuren, namelijk :
Verzadigde vetten
Verzadigde vetzuren zitten in dierlijke producten (vlees, melk, kaas), koek, gebak en snacks.
Wanneer je veel verzadigde vetten eet, wordt je ‘slechte’ cholesterol hoger. Deze vetten worden namelijk opgeslagen aan de binnenkant van de slagaders waardoor de kans op hart- en vaatziekten verhoogd.
Onverzadigde vetten
Er bestaan twee soorten onverzadigde vetten. De Essentieel vetzuren (vetzuren die het lichaam niet- of onvoldoende zelf aanmaken en moeten we daarom via voeding binnenkrijgen) en de niet-essentiele vetzuren (kan het lichaam wel zelf aanmaken)
ESSENTIELE VETZUREN ZIJN:
Omega 3.
Te vinden in: lijnzaad, walnoten en sojabonen, maar ook vette vis (haring en makreel). Deze visvetzuren hebben een gunstige invloed op het voorkomen van hart -en vaatziekten
en Omega 6:
Te vinden in: zonnebloemolie, maïsolie en katoenzaadolie
NIET ESSENTIELE VETZUREN ZIJN
Omega 9:
Te vinden in: oliën en noten.
Dan hebben we ook nog de transvetten:
Transvetten zijn afvalstoffen die vrijkomen bij het verwerken van plantaardige olie. Deze vetten kunnen moeilijk worden afgebroken door het lichaam en zijn daarom ongezond. Wees daarom voorzichtig met het gebruik van plantaardige olie en kies liever voor bijvoorbeeld grasboter!
Tips voor het eten van gezonde vetten
- 1. Vervang verzadigde vetten zoveel mogelijk voor onverzadigde vetten. Bijv: vervang boter, harde margarine en bak- en braadvetten door zachte margarine, vloeibaar bak- en braadvet en plantaardige oliën.
- 2. Eet vaker plantaardig
- 3. Eet ten minste 15 gram ongezouten noten per dag.
- 4. Eet tenminste 2-3 keer per week vette, wilde vis
Meer tips en tricks over een gezonder voedingspatroon? Join the Playground!
Responses