Gewichtsschommelingen
Help! Ik ben 2 kilo zwaarder!
Je bent wakker, stapt uit bed en leegt je blaas. Vol goede moed ga je op de weegschaal staan.. 2 kilo zwaarder dan gister.. HOE DAN?! Je hebt goed gegeten, getraind.. De paniek slaat om je oren: als het zo moet, dan stop ik er wel mee
HO STOP! Je kunt natuurlijk niet van de één op de andere dag 2 kg vet erbij of eraf hebben. Om 2 kilo aan te komen in lichaamsvet moet je maar liefst 14.000 kilocalorieën extra binnenkrijgen!
Even voor jouw beeldvorming: dat betekent 14 repen Tony Chocolonely of 20 kg gekookte aardappelen. Dus tenzij je dat de dag ervoor hebt genuttigd zonder misselijk te worden of je in je slaap naar de kast bent geweest, is de kans groot dat de oorzaak ergens anders ligt. Er zijn vijf logische redenen voor deze gewichtsschommelingen en ze hebben gelukkig niets te maken met de opslag van vet!
1. Hitte-oedeem
Met koud weer is het niet zo erg van toepassing, maar met de warme dagen van 30 graden wel: hitte-oedeem. Door warmte ontstaan er vochtopstapelingen in lichaamsdelen, o.a. door uitzetting van vaatwanden. Dit is met name te zien bij je handen, enkels en voeten. Zodra de hitte verdwijnt, neemt ook de oedeem af en zakt je gewicht weer.
2. Vocht vasthouden door zoutrijke voeding
Als je veel zout eet houd je ook meer vocht vast. Heel gek is het niet dat wanneer je bijvoorbeeld soep (2 g zout per kom) of kant-en-klare pizza (6 gram per pizza) eet, je meer vocht vasthoudt. En elke gram vocht die je vasthoudt is een gram lichaamsgewicht.
3. Meer darmvulling
Wist je dat volwassenen dagelijks 3 tot 4 kg eten en drinken? En dat de tijd tussen het eten van een maaltijd en naar de toilet gaan zeker 24-36 uur zit? Je kunt je dan voorstellen dat als je een dag zwaarder hebt gegeten – bijvoorbeeld een flink bord stamppot – je de ochtend erna ook iets zwaarder bent. Andersom werkt het net zo: als je een dag weinig of licht eet, dan ben je iets lichter. Dit heeft echter weinig te maken met je vetpercentage, maar puur omdat er minder gewicht/hoeveelheid in je darmen zit. Dit effect is nog groter als je last hebt van obstipatie. Je darmen zitten dan voller dan normaal.
4. Meer glycogeen
Glycogeen is de opslag van energie (suikers) in het lichaam. Je hebt ongeveer 300-400 gram glycogeen in het lichaam, verdeeld over je spieren en lever. En elke gram glycogeen houdt 3 gram vocht vast. Stel, je bent aan het lijnen en eet minder calorieën. Dan gaat je lichaam voorraden aanspreken en dat is in het begin vooral glycogeen. Daarom val je de eerste week van een dieet altijd veel af. Op het moment dat je dan weer een dag wat meer eet, vult je lichaam de glycogeen voorraden aan waardoor je snel veel aankomt. Ook hier gaat het eigenlijk om vocht, niet om vetmassa.
5. Menstruatiecyclus
Als je menstruatie nadert neemt het gewicht vaak ook toe, dit kan zelfs oplopen tot 2 kg verschil. Dit komt grotendeels (ja, alweer) door het vasthouden van vocht. En bovendien hebben vrouwen vaak ook meer last van cravings, dus de kans is groot dat je meer hebt gegeten (en dus meer gewicht in je lichaam hebt).
6. Spierherstel
Na een intensieve training, wedstrijd of krachtsessie kan je lichaamsgewicht stijgen. Tijdens intensieve (kracht)trainingen ontstaan er kleine scheurtjes in de spieren. Je lijf herstelt deze kleine scheurtjes na de training weer langzaam mede door de aanwezigheid van voldoende aminozuren uit eiwitten. Er zijn aanwijzingen dat het helen van deze scheurtjes ervoor zorgt dat er kort wat extra vocht naar de spieren toetrekt. Tegelijkertijd zorgt het tijdig herstellen voor spiergroei. En een groei aan spiermassa kan ook gewichtstoename veroorzaken. Want onthoud: spiermassa per kubieke centimeter weegt meer dan vetmassa in dezelfde grootte.
Dus…
Het is natuurlijk mogelijk dat je iets aan lichaamsvet bent aangekomen, maar 1 tot 2 kg is zeer onwaarschijnlijk. De schommeling die je op de weegschaal ziet komt vrijwel altijd door
1. meer vocht vasthouden
2. meer eten/gewicht in je lichaam.
Weeg jezelf daarom niet elke dag, maar doe dit wekelijks en bekijk de trendlijn. En onthoud .. je bent veel meer dan het getal op de weegschaal.
HOE VAAK WEEG JIJ JEZELF?
Laat het weten in de comments of stel je vraag hieronder!
Responses