Hoe blijf je gemotiveerd?

gemotiveerd blijven

Hoe blijf je gemotiveerd?

Als je start met afvallen, fit worden, sporten of je leefstijl veranderen gaat dat de eerste weken vaak ontzettend goed. Na een aantal weken wordt je er wel zat van om jezelf elke keer op te peppen om naar de sportschool te gaan, om je eten voor te bereiden, of nee te zeggen tegen lekkernijen. Je bent je motivatie kwijt.

Hoe blijf je gemotiveerd?

Laten we even een stapje terug gaan. Want wat ís motivatie?

Motivatie wordt ook wel omschreven als: de wens om datgene wat je wilt, ook daadwerkelijk te gaan doen. 

Zo lang jij dus de wens hebt om fit te worden – heb je motivatie, toch?
Zo simpel ligt het helaas niet en eigenlijk ook weer wel. Want als je een bepaalde wens of doel hebt, dan is dat de motivatie om daar aan te gaan werken.

Motivatie of wilskracht (doorzettingsvermogen)

Motivatie is iets anders dan wilskracht of doorzettingsvermogen. Motivatie is de reden dat jij gaat sporten of gezonder gaat eten. Wilskracht of doorzettingsvermogen komt daarna: de discipline hebben en blijven doorzetten om je doelen te behalen. Je bent dus waarschijnlijk niet eens op zoek naar het antwoord op de vraag ‘hoe blijf je gemotiveerd?’, maar eerder: hoe zet je door? Naar de sportschool als je geen zin heb? Dat kun je doen op wilskracht – gewoon gaan! Maar wilskracht is niet zo simpel als het lijkt. Het is geen knop die je aan of uit kunt zetten. Het komt en het gaat, net als emoties. Wilskracht is vaak een gevolg van hoe jij je voelt. Als je een lange dag hebt gehad op werk en je voelt je slecht, dan gaat je wilskracht ook snel de prullenbak in: ‘je hebt het nu verdiend om even bij te komen, we gaan niet sporten’. Dat kan gebeuren!

Wat als je geen doorzettingsvermogen hebt?

Vaak wordt dit gezien als een probleem. ‘Ik heb geen wilskracht’. Zo makkelijk kom je er niet vanaf. Je kunt werken aan je wilskracht: als jouw motivatie, je wens STERK genoeg is – dan pak je jouw nieuwe gewoontes en routine wel weer op. MAAR: het probleem is meestal, dat de wens die we in eerste instantie denken te hebben, niet de échte wens is.

Een voorbeeld: 

Sabrina is het zat. Ze staat voor de spiegel en knijpt in haar buik. Ze voelt zich moe, heeft weinig puf, haar broeken passen niet meer en ze voelt zich gewoonweg niet fit. Ze neemt zich voor om af te vallen, dan voelt ze zich vast weer beter.

      • De wens van Sabrina is hier ‘afvallen’ en zich beter voelen. Dat is een vrij oppervlakkige wens. Vooral in de eerste weken zal ze zich waarschijnlijk alles behalve beter voelen: spierpijn, minder snoepen, een plekje vinden in haar drukke agenda om te gaan sporten etc.

    Gelukkig begrijpt Sabrina dat ze haar wens (en dus haar motivatie), te oppervlakkig heeft neergezet.
    Ze duikt er dieper op in met 5xW.
    In deze oefening stel je jezelf 5x de vraag ‘Waarom’, zodat je tot een dieper antwoord komt.

    Sabrina wil afvallen en zich beter voelen
    1xW: Waarom wil ze afvallen en zich beter voelen?
    Omdat ze nu niet lekker in haar vel zit en moe is

    2xW: Waarom zit ze niet lekker in haar vel en is ze moe?
    Omdat ze druk is, weinig tijd voor zichzelf heeft, op het werk omkomt in de mails en opdrachten, haar man veel aan het werk is en zij alles regelt rondom de zorg voor de kinderen.

    3x W: Waarom vindt ze dit vervelend?
    Omdat deze situatie ervoor zorgt dat ze niet goed voor zichzelf zorgt, ze heeft weinig conditie, slaapt slecht en eet ook slecht. Ze wil tijd hebben en maken voor haar vriendinnen, weer leuke dingen doen en zich energieker voelen.

    4x W: Waarom is dat belangrijk voor haar?
    Omdat ze zichzelf een leuker mens vindt als ze vrolijker is, meer energie heeft en haar vriendinnen vaker ziet. Ze is dan een leukere en fijnere moeder voor haar kinderen en is productiever op het werk. 

    5x W: Waarom is het belangrijk voor haar om een leukere moeder te zijn en productiever op het werk te zijn? 
    Haar gezin is alles en staat op 1. Ze wil haar kinderen mooie herinneringen meegeven. Daarnaast heeft ze de wens om promotie te maken op het werk en door te groeien naar een hogere functie. 

    Wat verandert er?

    Je ziet: de motivatie van Sabrina is gegaan van ‘afvallen en me beter voelen’, naar ‘fit worden zodat ze een leukere, energieke moeder is en haar werk beter te kunnen doen zodat ze promotie kan maken. 

    Deze motivatie ligt veel dieper bij de échte wens van Sabrina, wat haar ook meer zal motiveren om stappen te blijven maken die haar helpen om dit doel te bereiken. 

    Dus om antwoord te geven op de vraag: Hoe blijf je gemotiveerd? 
    Jouw motivatie, je beweegredenen moeten sterk zijn als je wilt dat jouw motivatie je helpt in je proces. Daarvoor moet je de diepte in. Heb je jouw echte, diepste motivatie gevonden? Dan kun je starten met het uitwerken van kleine(re) stappen die je helpen om je doel te behalen. 

    Wil je leren hoe je dit doet? Wordt lid van de #FIT Progression Community en leer alles over het opstellen van doelen en het vinden van je échte motivatie! 

    Related Articles

    Responses

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *