Mealpreppen : hoe doe je dat?

Meal preppen betekent dat je maaltijden voorbereidt voor één of meerdere dagen. Dat kan handig zijn als je weinig tijd hebt. Je kookt bijvoorbeeld op zondag voor de hele week. Het eten doe je in bakjes in de koelkast en vriezer en je haalt per dag uit wat je nodig hebt.


Wanneer is mealpreppen handig?
Mealpreppen is handig voor momenten dat je weinig tijd hebt. Bijvoorbeeld als je na het werk nog moet sporten en geen tijd hebt om uitgebreid te koken. Of als je eten wilt meenemen naar je werk. Wel sta je langer in de keuken op de dag dat je het eten klaarmaakt. Zeker als je voor de hele week vooruit kookt.

Mealpreppen kan ook handig zijn als je gezonder wilt eten. Door gezonde recepten te bereiden weet je zeker dat er voor de hele week goede maaltijden voor je klaarstaan. Je komt dan niet in de verleiding om een makkelijke, minder gezonde maaltijd te eten.

Ook kun je met mealpreppen voedselverspilling voorkomen. Heb je bijvoorbeeld een grote bloemkool of broccoli in huis en krijg je niet alles op tijd op? Kook dan alle groente en bewaar het deel dat je niet direct nodig hebt in de vriezer. Het blijft dan nog maanden goed.

Waar moet ik op letten bij het mealpreppen?

1. Laat gekookt eten ongeveer een half uur afkoelen voordat je het in de koelkast of vriezer doet. Laat eten nooit langer dan 2 uur buiten de koelkast staan in verband met bacteriegroei.

2. Bewaar bereid eten maximaal 2 dagen in de koelkast. Heb je voor meer dan 2 dagen gekookt? Bewaar dit eten dan in de vriezer. Het is dan 3 maanden houdbaar.

3. Gebruik voor mealpreppen bakjes die je goed kunt afsluiten. Doe eventueel stickers op de bakjes met de datum van invriezen.

4. Bewaar geprepte maaltijden op de juiste temperatuur. De ideale temperatuur voor je koelkast is 4 °C, voor de diepvries is dit -18 °C.

5. Maaltijden uit de vriezer kun je de avond tevoren in de koelkast zetten om te ontdooien. Kleine porties kun je ook in de magnetron ontdooien. Laat eten niet de hele dag of nacht buiten de koelkast ontdooien.

6. Verhit geprepte maaltijden goed (stomend heet). Dat kan in een pannetje of in de magnetron. Bij verwarmen in de magnetron: schep het eten halverwege om. Het eten wordt dan goed verhit.

7. Zorg bij mealpreppen voor variatie en maak verschillende gerechten. Kook je een hele pan broccoli? Eet de broccoli de ene dag bijvoorbeeld met zilvervliesrijst en kip, en op de andere dag met noten in een salade.

8. Voorkom voedselverspilling. Kijk wat je nog in huis hebt en maak op basis hiervan je weekmenu. Ligt er kip of vis in je koelkast of vriezer die op moet? Verwerk dit in je recepten.

Doe jij aan mealpreppen of heb je vragen?

Deel het in de comments!

Related Articles

Responses

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *