Mueslirepen

Mueslirepen op diverse manieren

Benodigdheden

Voor een stuk of zes à zeven repen

  • 130 gram havervlokken
  • 60 gram gemengde, ongebrande, ongezouten noten en zaden (lijnzaad, zonnebloempitten, sesamzaad, chiazaad…)
  • 75 gram ontpitte dadels
  • 2 theelepels geraspte schil van een biologische citroen
  • 1 eetlepel kaneel
  • 70 gram honing
  • 2 eetlepels water
  • 2 eetlepels olie

Bereidingswijze

1. Granen-zadenrepen
– Verwarm de oven voor op 200 graden.
– Doe de haver, noten, zaden, dadels, citroenschil en kaneel in een blender of hakmachine en hak tot een grove substantie.
– Verwarm de honing in een pannetje tot deze heel vloeibaar is doe dan de olie en het water erbij.
– Roer door en voeg je havermengsel toe. Roer weer heel goed door, totdat je een kleverige massa krijgt.
– Bekleed een klein bakblik of een kleine ovenschaal (ik heb een brownieblik gebruikt) met bakpapier en verdeel je mueslimassa erover.
– Smeer goed uit, zodat het overal even dik is. Ga voor ongeveer een centimeter dikte. Is jouw schaal groter en wordt je plak dunner? Dan vul je gewoon maar bijvoorbeeld 2/3 van het blik, de massa blijft keurig op z’n plek zul je zien.
– Bak ongeveer 25 tot 30 minuten in de oven totdat het mooi bruin is, maar niet donkerbruin. Het mag nog een klein beetje zacht zijn, het wordt vanzelf hard tijdens het afkoelen.
– Haal uit de oven en maak inkepingen met je mes waar je de plak straks wilt breken.
– Laat de plak helemaal goed afkoelen en breek/snijd dan in repen.

2. Kokos-chocorepen
– Gebruik het basisrecept, maar zorg dat de 60 gram noten en zaden twee eetlepels geraspte kokos bevat.
– Gebruik geen twee eetlepels neutrale olie, maar twee eetlepels kokosolie waar de kokossmaak nog aanzit (zie foto hieronder welke ik heb gebruikt van de EkoPlaza).
– Als de repen helemaal klaar zijn, doop je de uiteinden nog even in gesmolten pure chocolade (pas op, chocolade is meestal niet gluten- of suikervrij, kijk goed op het etiket!) en laat je het stollen terwijl de repen op een bakpapiertje liggen. Mmmm, mijn favoriet!

3. Fruitrepen
– Gebruik het basisrecept, maar vervang de helft van de dadels door gojibessen en gedroogde abrikoosjes en zorg ook dat je noten- en zadenmix een handje krenten en/of rozijnen bevat.
– Maak verder op dezelfde manier als de noten-zadenrepen.

Ga experimenteren met allerlei soorten noten, zaden en gedroogd fruit. Vervang de honing eens door agavesiroop, vervang een deel van de haver door gepofte quinoa, etc. Je kunt erin doen wat je wilt, als je zorgt dat de ‘droge’ en ‘natte’ ingrediënten maar ongeveer in verhouding blijven.

Related Articles

Responses

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *