Voeding tijdens de Zwangerschap
Voeding speelt een belangrijke rol tijdens en na de zwangerschap, maar ook vóórdat de conceptie plaatsvindt kan het optimaliseren van het voedingspatroon de kans op een zwangerschap verhogen. Zo geef je je kindje de best mogelijke start.
De algemene adviezen
voor zowel de aanstaande vader als moeder is het belangrijk om deze basisadviezen volgens het voedingscentrum aan te houden.
En verder..
- Foliumzuur: slik tot 8 weken na de conceptie 0,4mg foliumzuur. Foliumzuur verlaagt de kans op een open ruggetje, open gehemelte of een hazenlip. Na de 10e week van de zwangerschap is extra foliumzuur niet meer nodig, de neurale buis (die bovenstaande aandoeningen veroorzaakt) is dan gesloten en de dagelijkse voeding levert voldoende foliumzuur.
LET OP: Mineralen- en vitaminesupplementen bevatten vaak ook foliumzuur. Slik je deze? Neem dan een aangepaste hoeveelheid van het supplement foliumzuur.
- Vitamine A: een te hoge inname van vitamine A in de conceptieperiode kan bij een kindje aangeboren afwijkingen veroorzaken. Lever en leverproducten bevatten veel vitamine A. Het wordt dan ook afgeraden om lever te gebruiken bij een zwangerschapswens. Smeerworst en paté mogen maximaal 1 keer per dag.
- Jodium: Jodium is essentieel voor de hersenontwikkeling. Tekorten bij de (aanstaande) moeder leiden tot groeiachterstand en een verminderd leervermogen van het kind. Jodium zit verwerkt in brood. Eet dan ook voldoende brood (zie de aanbevolen richtlijnen).
- Cafeïne: hoeveelheden cafeïne van meer dan 300mg per dag kunnen een verminderde vruchtbaarheid tot gevolg hebben. Een kopje koffie bevat gemiddeld 60-85mg cafeïne en een kop zwarte thee 40 mg. Drink maximaal 4-5 koppen koffie of 7-8 koppen zwarte thee.
- Alcohol: het (dagelijks) gebruik van alcohol lijkt vrouwen en mannen minder vruchtbaar te maken. Hierdoor daalt de kans op een zwangerschap. Alcoholgebruik in het vroege begin van de zwangerschap is nadelig voor de ontwikkeling van het kind. In de eerste weken na de conceptie worden namelijk de organen van het kindje aangelegd, maar vaak weet de vrouw dan nog niet dat ze zwanger is.
Alcoholgebruik bij aanstaande vaders zorgt voor minder zaadcellen en zaadcellen van mindere kwaliteit, waardoor de kans op bevruchting afneemt.
- Roken: roken leidt tot een verminderde kans op zwangerschap. Daarnaast geeft roken door zowel vader als moeder verhoogde risico’s op complicaties tijdens de zwangerschap (zoals een laag geboortegewicht of vroeggeboorte). Het advies voor aanstaande moeders is om te stoppen met roken bij een zwangerschapswens. Voor aanstaande vaders geldt om niet in bijzijn van de moeder te roken.
BELANGRIJKE REMINDER
Ondanks dat je nog zo goed voor jezelf zorgt, uber gezond bent, je aan de richtlijnen houdt, weinig stress ervaart etc., bestaat de mogelijkheid dat zwanger worden of je zwangerschap zelf moeizaam verloopt of vroegtijdig wordt afgebroken. Daar kun je niet altijd iets aan doen, dus neem jezelf dat absoluut niet kwalijk! <3 Doe wat jij kunt en wat voor jou goed voelt.
Responses